Ikano Bank liittyy Suomen Asiakastiedon positiiviseen luottotietojärjestelmään

Ensimmäistä kertaa Suomessa luotonmyöntäjällä on mahdollisuus selvittää, kuinka paljon hakijalla on ennestään kulutusluottoja. Suomessa Suomen Asiakastieto Oy:n vuonna 2013 avaamaan yksityiseen tietojenjakojärjestelmään on liittynyt jo lähes 20 luottolaitosta, ja Ikano Bank on niistä yksi. Ruotsissa vastaava palvelu on valtion viranomaisten ylläpitämänä ollut olemassa jo yli 20 vuoden ajan.

Tästä johtuen Ikano Bank on 14.1.2014 päivittänyt kaikki hei-kortin ja hei-lainan internet- ja paperihakemukset. Uusissa hakemuksissa on kenttä, jossa pyydetään hakijan suostumusta luottojen tarkistamiseen. Kyseessä on aina kuluttajan oma päätös tietojen luovuttamisesta. Hän voi myös itse jälkikäteen tarkistaa, mitä tietoja ja kenelle hänestä on annettu. Suomen Asiakastieto tekee kyselyihin liittyen tiivistä yhteistyötä tietosuojaviranomaisen kanssa.

Mitä tämä asiakkaalle tarkoittaa?

  • 14.1.2014 alkaen asiakkaalta kysytään hei-kortti- ja hei-lainahakemuksen yhteydessä, antaako hän suostumuksensa muiden luottojen tarkistukseen.
  • Luottojen tiedot tarkistetaan vain järjestelmään liittyneistä luottolaitoksista, ei esimerkiksi asiakkaan asuntolaina- tai palkkatilipankista.
  • Ajantasainen lista luottolaitoksista löytyy Suomen Asiakastiedon sivuilta (kohdasta Positiiviset luottotiedot - Järjestelmään osallistuvat yhtiöt) ja sen saa myös Ikano Bankin asiakaspalvelusta.
  • Asiakkaan ei koskaan ole pakko antaa suostumusta luottojen tarkistukseen. Suostumuksen antaminen kuitenkin edesauttaa Ikano Bankin mahdollisuuksia arvioida asiakkaan taloudellista tilannetta ja luoton myöntämisen edellytyksiä.
  • Tietoja ei koskaan tarkisteta enää korttihakemuksen täyttämisen jälkeen, ainoastaan hakemuksen teon yhteydessä, jos asiakas on antanut siihen suostumuksensa.
  • Ikano Bank luovuttaa asiakkaan tiedot eteenpäin muille luottolaitoksille vain silloin, kun asiakas itse on siihen erikseen antanut suostumuksensa.
  • Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme p. 010 7735 708 arkisin klo 9-19, Suomen Asiakastiedon internet-sivuilta (kohta Positiiviset luottotiedot) ja oheisesta Ylen uutisesta.